Anna Twardosz zajęła 20. miejsce w kwalifikacjach do jutrzejszego konkursu indywidualnego Mistrzostw Świata na skoczni normalnej w Trondheim.

Rywalizacja z udziałem skoczkiń w Trondheim rozpoczęła się już wczoraj, kiedy to na obiekcie HS102 odbyły się trzy serie treningowe. We wszystkich najlepsza spośród Biało-Czerwonych bez większego zaskoczenia była Anna Twardosz. Szczególnie dobrze spisała się w ostatniej, zajmując 18. lokatę po skoku na odległość 85,5 metra. Dwukrotnie najlepsza okazywała się Norweżka Eirin Maria Kvandal, a raz była to Japonka Sara Takanashi.

Dzisiejszą rywalizację z kolei rozpoczęła seria próbna, w której najlepiej spisała się Nika Prevc. Sowenka uzyskała fantastyczną odległość 105,5 metra. Czołową trzydziestkę zamknęła Nicole Konderla, która skoczyła 86,5 metra. Pozycję niżej uplasowała się Anna Twardosz (90 m). Na odległej, 55. lokacie sklasyfikowana została Pola Bełtowska (73 m).

W czwartkowych kwalifikacjach wzięło udział 60 zawodniczek. Jako pierwsza z Polek, już z trzecim numerem startowym, na belce pojawiła się Nicole Konderla. Uzyskane przez nią 79,5 metra uplasowało ją na 49. miejscu, co nie dało awansu do piątkowego konkursu. Aż osiem metrów bliżej wylądowała Pola Bełtowska, co nie dawało żadnych nadziei na szansę występu w jutrzejszej rywalizacji. Najmłodsza z naszych reprezentantek została sklasyfikowana na 56. pozycji. Świetnie spisała się natomiast Anna Twardosz. 23-latka uzyskała odległość 94,5 metra, dzięki czemu objęła prowadzenie po swoim skoku. Ostatecznie uzyskała pewny awans z 20. lokaty. Kwalifikacje wygrała Nika Prevc po skoku na odległość 99,5 metra.

Wyniki kwalifikacji:

  1. Nika Prevc (Słowenia) – 99,5 m
  2. Anna Odine Stroem (Norwegia) – 101,5 m
  3. Jacqueline Seifriedsberger (Austria) – 95 m

20. Anna Twardosz – 94,5 m

49. Nicole Konderla – 79,5 m

56. Pola Bełtowska – 71,5 m

Jutrzejsza rywalizacja o medale Mistrzostw Świata rozpocznie się o godzinie 14:00. Godzinę wcześniej wystartuje seria próbna. Z kolei o 17:00 do pierwszych treningów przystąpią Panowie.